توان فنی و مهندسی برتر در کشور

صنعت حمل و نقل آنلاین: شرکت سابیر بین­ الملل از جمله شرکت­های توانمند در حوزه فنی و مهندسی کشور محسوب می­شود که پروژه­های عظیم و مهمی را تاکنون به انجام رسانیده است. این شرکت علاوه بر حضور فعال در پروژه­های عمرانی داخلی، در صدور دانش فنی و مهندسی خارج از مرزهای کشور نیز نقش بسزایی ایفا کرده است. از جمله در کشورهای ازبکستان، روسیه، تاجیکستان، الجزایر، سوریه، ارمنستان و برخی کشورهای دیگر پروژه­های بزرگی را انجام داده یا در حال اجرا دارد. همچنین سابیر بین­الملل از شرکت­های برتر در حوزه ریلی به ویژه در احداث خطوط مترو در کشور به شمار می­آید که در احداث خطوط مهم کشور حضور داشته و از جمله معدود شرکت­هایی محسوب می­شود که کلیه عملیات اجرایی پروژه­های خود را با ناوگان ملکی انجام می­دهد. بدون شک حضور سابیر بین­الملل در پروژه­های خط 6 متروی تهران توانمندی فنی و مهندسی شرکت­های عمرانی کشور را آشکار می­کند. چرا که ثبت رکوردهای متعدد از جمله رکورد حفاری تونل، رکورد بتن­ریزی سازه­ای و سایر رکوردهای دیگر موجب شد تا این خط از سوی انجمن بین­المللی بتن، در زمره چهار پروژه برتر دنیا قرار گیرد.

برای آگاهی بیشتر از فعالیت­های شرکت سابیر بین­ الملل گفتگویی با مهندس بهروز ابراهیمی مدیرعامل این شرکت انجام داده­ایم که می­خوانید:

 

شرکت سابیر بین­الملل چه مدت سابقه دارد و به لحاظ فنی مهندسی دارای چه رتبه­ای است. همچنین پروژه­های مهمی را که آن حضور داشته نام ببرید؟

شرکت سابیر بین­الملل نزدیک به سه دهه است که در عمران و سازندگی کشور و اجرای پروژه­های ملی و استانی نقش مهمی ایفا کرده است. این شرکت با اجرای پروژه­های متعدد در اقصی نقاط کشور در استان­های دور و نزدیک به ویژه در استان­های محروم و همچنین در صدور خدمات فنی و مهندسی به خارج از کشور گام­های بلندی برداشته است. طی سال گذشته تاکنون که سال اقتصاد مقاومتی نام­گذاری شده جزو شرکت­های سخت­کوش و فعال بوده است و به همین دلیل در سال گذشته جزو شرکت­های برتر در صدور خدمات فنی مهندسی نیز معرفی شد. سابیر بین­الملل علاوه بر انجام پروژه­های بزرگ و مهم در خارج از کشور، در داخل کشور نیز در حال اجرای پروژه­های مهم و ملی و استانی است. در خارج از کشور می­توان به اجرای پروژه­هایی در کشورهای تاجیکستان، الجزایر، سوریه، ازبکستان و ارمنستان و گینه استوایی اشاره کرد. این شرکت جزو اولین شرکت­هایی محسوب می­شود که در خارج از مرزهای کشور، اجرای تونل مکانیزه با دستگاه حفار TBM را در شهر حلب سوریه به انجام رسانید. در صنعت تصفیه­خانه­های آب شرب و آب و فاضلاب و کارهای مربوط به ابنیه در کشور پیشرو هستیم و هم اینک گرید یک در زمینه کارهای ابنیه، آب، راهسازی، تاسیسات و تجهیزات را کسب کرده­ایم. از سوی دیگر در خصوص کاوش­های باستانی نیز به دنبال کسب گرید یک هستیم. هم اکنون اجرای بزرگترین سازه فلزی کشور به نام آیسان را که دارای فضایی به وسعت حدودا600  هزار مترمربع در 43 طبقه در مرکز شهر تبریز قرار دارد، در دست اجرا داریم. از جمله پروژه­های داخلی می­توان به اجرای پروژه بندر کاوه در قشم و ترمیم و بازسازی سازه اسکله بندرعباس و اجرای تصفیه خانه صنعتی به روش poly actor که برای اولین بار در کشور در شهر اصفهان اجرا شده است نیز اشاره کرد. همچنین ساخت چند سد را در کشور به اتمام رسانده­ایم و اخیرا نیز ساخت سد مجن در استان سمنان به پایان رسیده و آبگیری هم شده است که در یکی از محروم­ترین مناطق کشور واقع شده است. پروژه سخت و بسیار فنی و تجهیزاتی در گل گهر سیرجان را در دست اجرا داریم و ده­ها پروژه بزرگ و کوچک نیز در داخل کشور در حال انجام است.

در خصوص احداث پروژه­ های حمل ­ونقلی در کشور توضیح دهید و نیز بفرمایید شرکت سابیر بین­الملل در حوزه مترو چه نقشی ایفا کرده است؟

باید اشاره کنم که در حوزه حمل­ونقل، پس از قرارگاه سازندگی در حال حاضر پیشروترین شرکت در بخش خصوصی محسوب می­شویم. در خط 3 مترو حضوری فعال داشته­ایم از جمله اولین تونل که با دستگاه TBM در خط 3 مترو تهران حفر شد را تحویل دادیم. همچنین اولین ایستگاه و اولین هواکش را در خط سه شرکت سابیر بین­الملل احداث کرده و تحویل داده است. با توجه به تجربه­ای که در حفاری به روشNATM  در تونل­های تاجیکستان داشتیم حدود20 کیلومتر تونل در این کشور احداث کردیم. گفتنی است شرکت سابیر بین­الملل هم در حفاری به روش مکانیزه و هم به روش NATM تخصص و سابقه طولانی دارد. به همین دلیل در چند سال فعالیتی که داشته­ایم توانستیم رکوردهای مختلفی را در این زمینه ثبت کنیم. رکوردهایی که در خط 6 متروی تهران ثبت شد، عمدتا توسط سابیر بین­الملل به دست آمده است. در همین خط 6 مترو رکورد 400 متر حفاری در هفته را به دست آوردیم. علاوه بر آن حدود 390 متر لاینینگ  تونل در هفته را داشتیم و بالغ بر 39 هزار متر مکعب بتن­ریزی سازه­ای را در یک ماه در همین خط رکورد زده­ایم. ایستگاه T6 (یادگار امام در مرزداران) را در دی ماه 94 تحویل گرفتیم و در دی­ماه 95 آن را آماده عبور کردیم که کاری منحصر به فرد بود. در متروی تهران در قطعه میانی علاوه بر 5/7 کیلومتر تونل 5 ایستگاه و 6 هواکش از میدان ولیعصر تا اشرفی اصفهانی را در اختیار داریم  و در توسعه جنوبی خط 6 نیز حضور داریم که حدوداً 6 کیلومتر و 4 ایسـتگاه و 5 هواکـش است و به احتمال قوی به 8 کیلومتر در آینده افزایش خواهد یافت. یادآوری می نماید علاوه بر حدود 15 کیلومتر تونل و 9 ایستگاه و 11 هواکش در بخش سیویل در تجهیزات خط 6 نیز با مشارکت شرکت مپنا و کنسرسیوم بانک شهر- مپنا- سابیربین الملل در کل خط 6 حضور داریم و برای اولین بار در مترو پله برقی 9 ایستگاه را ظرف چهار ماه سفارش و ساخت و نصب انجام شد. سال جاری سال بسیار پر کار و سختی برای مترو بوده که بدون کمک و همکاری سایر دست اندرکاران پروژه از جمله کارفرمای محترم و مشاوران محترم شدنی نبوده است.

آیا سابیر بین­الملل در سایر کشورها شعبه دارد؟

شرکت سابیر بین­الملل هم اکنون 5 شعبه در کشورهای دیگر دایر کرده است از جمله “سابیر بین­الملل ارمن” ثبت شده در کشور ارمنستان و “سابیربین الملل آفریقا” ثبت شده در کشور الجزایر و “سابیربین الملل عالمیه” ثبت شده در قطر و سابیر بین­الملل در اقلیم عراق و خود بغداد و اخیرا هم در ترکیه اقدام کرده است. وقتی در مناقصات بین­المللی شرکت می­کنیم ارزیابی­های فنی و مهندسی در بعضی از کشورها نسبت به کشور ما بالاتر است. بنابراین حضور در پروژه خط 6 متروی تهران به شکلی بود که کیفیت و اعتبار و حد ایمنی شرکت سابیر بین­الملل را ارتقاء داد. در این خط ابزار دقیق و کنترل کیفی و ایمنی در حد خوب رعایت می­شد. در نهایت نحوه اجرای خط 6 موجب افزایش رعایت کیفیت در شرکت­ها شد تا جایی که سابیر بین­الملل آنچنان حادثه یا تلفات قابل ملاحظه­ای در طی عملیات اجرایی نداشته است چرا که برای رعایت ایمنی هزینه می­کنیم. برای مثال در تونل الجزایر پنج شرکت کننده قدرتمند در مناقصه حضور داشتند که از کشورهای چین، فرانسه، ایتالیا و ترکیه بوده­اند و ما توانستیم با قیمت مناسب پروژه را برنده شده و به اتمام رسانده و تحویل دهیم. در ارزیابی همین تونل مسایل ایمنی و سوابق کیفی را بیشتر مدنظر داشتند.

با توجه به کسب رکوردهای متعدد و کاندید شدن تونل مکانیزه خط 6 متروی تهران در انجمن جهانی، به نظر شما چه عواملی در این موفقیت نقش داشته است؟

عوامل متعددی از جمله سرعت پروژه و رعایت کیفیت و استانداردهای بین­المللی و رعایت ایمنی و بهداشت و توان مهندسی با توجه به حجم کار انجام شده می­تواند در کسب این موفقیت موثر باشد اما آنچـه که می­تواند ما را به موفقیت­های بیشتر برساند انجام این دست پروژه­ها در کنسرسیوم­های قوی است. چندی پیش بازدیدی از عملیات اجرایی متروی قطر و دو پروژه اجرایی دیگر در آن کشور داشتم. در مقام مقایسه باید بگویم که دوحه برای میزبانی جام جهانی فوتبال در سال 2022 هزینه­های هنگفتی پرداخت می­کند و از نظر کیفی هم در بخش مترو به مراتب بالاتر از ما قرار دارند. نکته قابل توجه اینجاست که شرکت­های فعال در متروی قطر به صورت کنسرسیوم کار می­کنند اما در کشور ما کمتر پروژه­ای وجود دارد که در آن کار به صورت کنسرسیوم پیش­بینی و پدیدار شود. بنابراین اینگونه رفتارها می­تواند برای ما الگو باشد که شرکت­های پیمانکار همدیگر را قبول و تحمل کنند و همکاری اجرایی و فنی با هم داشته باشند. البته در خط 6 هر سه پیمانکار علاوه بر رقابت، همکاری بسیار خوب و صمیمانه­ای داشتند که ناشی از تدبیر خوب مدیر پروژه و مجری طرح بود. همین که در مرحله اول جزو چهار پروژه برتر دنیا قرار گرفتیم افتخار بزرگی برای صنعت فنی و مهندسی ماست هر چند باید ببینیم چه کمبودها و کاستی­هایی داریم. لازم است اشاره کنم اخیرا در مناقصه پروژه متروی مسکو شرکت سابیر بین­الملل و شرکت کیسون به صورت مشارکتی در ارزیابی شرکت و مورد تأیید قرار گرفتند. همچنین در متروی الجزایر علاوه بر شرکت کیسون، شرکت مپنا نیز در کنسرسیوم الجزایر با شرکت سابیربین­الملل حضور دارند که قطعا حضور قدرتمندی است و تقریبا در صدر شرکت­های حاضر در مناقصه قرار داریم. در نهایت صدور خدمات فنی و مهندسی یکی از راه­های معرفی توانمندی­های شرکت­های ایرانی در خارج از مرزهای میهن عزیزمان است.

حفاری با دستگاه­های مکانیزه چه مزایایی دارد و آیا حفاری با دست همچنان در میان شرکت­های فنی و مهندسی در حوزه مترو کاربرد دارد؟

همان­طور که مستحضر هستید شرکت سابیر بین­الملل با روش TBM نسبت به حفر تونل اقدام می­کند. در واقع شاید رتبه دوم کشور را داریم که با دستگاه TBM کار می­کنیم. در خصوص شهر تهران که اگر نوع خاک و زمین شناسی آن اجازه بدهد بسیار بهتر است که حفاری به صورت مکانیزه صورت گیرد چرا که روش NATM موجب اختلال در زندگی روزمره شهروندان می­شود. به عنوان مثال در خط 3 مترو از پارک ولایت با دستگاه TBM وارد شدیم و در چهارراه ولیعصر بیرون آمدیم و مردم حتی متوجه نشدند در زیر زمین حفاری صورت می­گیرد. ولیکن برعکس در خط 6 در یکی از ایسـتگاه­ها دو خانواده از شـهروندان خانه هایشان را تخلیه کردند و رفتند به دلیل اینکه فرزند کنکوری داشتند و سر و صدای ماشین آلات در کارگاه بخصوص ژنراتورها، کمپرسورها عرصه را برای آنها تنگ کرده بود. بنابراین رعایت آسایش و امنیت شهروندان در اجرای پروژه­های شهری بایستی در اولویت اول قرار گیرد. من به شدت کار با TBM را ترجیح می­دهم. در شهر حلب با دستگاه  TBMبا قطر 70/ 5 متر و در الجزایر با قطر 5/4 متر تونل­های آب را حفاری کردیم. هم اکنون بیشترین تعداد دستگاه TBM در اختیار قرارگاه سازندگی است و بسیار هم منظم و سیستماتیک فعالیت می­کنند و واقعا توان کشور را در این بخش ارتقا دادند که جا دارد از همه عوامل و شرکت­های زیرمجموعه قرارگاه قدردانی نماییم. در حال حاضر تعداد 4 دستگاه TBM با قطر مناسب برای حفاری مترو در تهران موجود است که 2 دستگاه آن به بخش خصوصی تعلق دارد. در اصفهان و تبریز نیز 4 دستگاه TBM با قطر کوچکتر وجود دارد. در اهواز و شیراز هم 4 دستگاه TBM  فعال هستند. همچنین در قطعه دوم آزادراه تهران- شمال تونل البرز که شرایط سخت و دشواری دارد، سابیر بین­الملل برنده آن شده است و اخیرا ابلاغ شد که می­توان گفت بزرگترین TBM است که به خاورمیانه وارد خواهد شد و قطر آن نیز 90/13 متر می­باشد.

شرکت سابیر بین­الملل در چه پروژه­های مترویی در سایر شهرها شرکت داشته است؟

 شرکت سابیر بین­الملل به جز فعالیت در متروی تهران، ساخت ایستگاه میدان ساعت مربوط به خط 2 متروی تبریز را مطابق برنامه زمانبندی تعیین شده احداث کرده و تحویل داده است. در مناقصه خط 2 متروی اصفهان برنده حفر 15 کیلومتر تونل مکانیزه شده­ایم و در مناقصه متروی شیراز نیز حضوری فعال داریم. یکی از موضوعات مهم در خصوص شرکت سابیر بین­الملل این است که در میان پیمانکاران مترو تنها شرکتی است که با ناوگان مالکیتی خود عملیات انجام می­دهد. به عنوان نمونه در همین خط ۶ متروی تهران بالغ بر 282 دستگاه ماشین­آلات فعال سابیر بین­الملل مشغول به کار بودند. تصور کنید اگر ارزش این دستگاه­ها را محاسبه کنید و در بانک بگذارید خیلی بیشتر از درآمدی است که در مترو کسب می­شود اما عقیده هیات مدیره­ این شرکت بر این اصل استوار است که برای هموطنان عزیزمان اشتغال ایجاد کنیم. مثلا وقتی به کارگاه­های خود در پروژه­های مختلف می­روم و می­بینم حداقل600 نفر در یک پروژه مشغول به کار شده­اند، لذت می­برم. در همین خط ۶ متروی تهران حدود سه هزار نفر به طور شبانه روزی اشتغال داشتند. در پروژه­ آیسان شهر تبریز یا در آزادراه تهران ـ شمال قطعا پانصد نفر مشغول کار خواهند شد. به هر حال ما از این کارآفرینی که ایجاد می­شود احساس خوشحالی می­کنیم.

آیا در خصوص احداث خط ۶ متروی تهران با چالش یا مشکلات دست و پاگیر اداری به ویژه با کارفرما یا مجری این پروژه مواجه بوده­اید؟

باید تاکید کنم مدیریت محترم پروژه و مجری محترم طرح پروژه خط ۶ بسیار همکاری مطلوبی با پیمانکاران داشته­اند و فوق­العاده برای پیشرفت پروژه وقت گذاشته­اند. وقت گذاشتن یکی از دلایل موفقیت پروژه به شمار می­آید. معمولا هر هفته علاوه بر اینکه با هر سه پیمانکار این پروژه جلسات مشترکی برگزار می­کنند، جلسات جانبی دیگری نیز به طور مستمر و جداگانه با تک تک پیمانکاران برگزار می گردد. باید خاطر نشان کنم اگر سه پارامتر و اهرم پروژه یعنی پیمانکار، کارفرما و مشاور هماهنگی­های لازم را با یکدیگر داشته باشند آن پروژه موفق خواهد بود. البته در پروژه خط ۶ بانک شهر نقش اساسی داشته است چرا که در تامین منابع مالی این پروژه بسیار توانمند ظاهر شد و جا دارد از مدیریت محترم عامل خردمند و مردم دار بانک شهر تشکر و قدردانی نمایم هر موقع به خدمت ایشان رسیدیم و عقب افتادگی حقوق پرسنل را مطرح کردیم دستور فوری برای مساعدت و پرداخت را صادر کردند. ما برای ارتقای سطح فنی و مهندسی کشور باید ابزارهای کنترلی مناسبی ایجاد کنیم. به عنوان مثال اگر گرید یک در زمینه فعالیتی به شرکتی داده می­شود باید واقعی باشد و بررسی شود که گردش مالی­ آن شرکت چه میزان بوده و چه پروژه­هایی را در سابقه کاری خود انجام داده و به اتمام رسانیده است. همچنین استفاده از فارغ­التحصیلان دانشگاه­ها و مراکز علمی در دستور کار شرکت­ها قرار گیرد. هم اکنون تعداد قابل توجهی از مهندسان برتر کشور در شرکت سابیر بین­الملل حضور دارند. سرمایه اصلی شرکت ما وجود همین نیروهای انسانی متخصص و کارآمد است. ما در هر جای دنیا که کار کنیم همواره اولین هدفمان حفظ آبرو و اعتبار کشور عزیزمان ایران است. “چو ایران نباشد تن من مباد.”

 

 

🎁 به دوستان خود کتاب نفیس هدیه دهید

سفارش نسخه چاپی و دانلود شماره جدید ماهنامه صنعت حمل و نقل

بانک اطلاعات شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی و لجستیک

نسخه دیجیتالی مجله بین المللی اکسپلور ایران

تازه‌های کسب و کار

نظری در اولین نشست با مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت‌های گروه مطرح کرد: به کارگیری روش های مبتنی بر دانش و فناوری برای ارتقای معیشت اعضا و افزایش کیفیت مدیریت سرمایه ها در صندوق

سبحان نظری مدیرعامل جدید موسسه صندوق پس انداز کارکنان راه آهن، شنبه ۲۲ دی ماه در اولین روز کاری خود، در نشست مشترکی با مدیران

نظری در اولین نشست با مدیران عامل و اعضای هیات مدیره شرکت‌های گروه مطرح کرد: به کارگیری روش های مبتنی بر دانش و فناوری برای ارتقای معیشت اعضا و افزایش کیفیت مدیریت سرمایه ها در صندوق

سبحان نظری مدیرعامل جدید موسسه صندوق پس انداز کارکنان راه آهن، شنبه ۲۲ دی ماه در اولین روز کاری خود، در نشست مشترکی با مدیران