5PL چیست؟
و چگونه شما را به موفق ترین تاجر یک صنعت تبدیل میکند؟
5pl : atramehr.com یا طرف پنجم لجستیک به عنوان یک مرجع، تمامی خدمات لازم را به شکل یک بازارگاه آنلاین لجستیک بینالمللی و شبکه همکاریهای لجستیکی فراهم میکند. به جرات میتوان گفت زمانی که یک تاجر به عنوان مشتری خدمات حمل و نقل، ترخیص کالا و …، تصمیم به استفاده از خدمات 5PL میگیرد، به سرعت گوی سبقت را از رقبای خود در زمینههای ارائه قیمت پایینتر محصولات به بازار هدف، حاشیه سود بالاتر، سرعت در رساندن محصول مورد تقاضای بازار و … از رقیبان خود خواهد ربود.
عاقبت تاجری که دیر متوجه شد 5PL چه بود و چه کرد
اجازه دهید با رسم شکل و ارائه یک مثال واقعی ادعای بالا را مورد بررسی قرار دهیم.
چندی پیش با دو تن از تجار که در بازار قطعات الکترونیکی مشغول به کار بودند و از قدیم الایام دوست و رقیب تجاری یکدیگر بودند مصاحبهای ترتیب دادیم. این دو تاجر در یک مهمانی شام دوستانه حاضر بودند که یکی از بازاریابان سامانه لجستیک آترامهر (این سامانه تنها ارائه دهنده خدمات 5PL است) فرصت را غنیمت شمرده و شروع به صحبت در خصوص خدمات ارائه شده در این سامانه کرد. هر دو تاجر و رقیب دیرینه با یک پیشنهاد مشترک مواجه شده بودند.
بازاریاب از آنها درخواست کرده بود به جای تماس گرفتن با دو یا چند شرکت حمل و نقل دریایی، جادهای، ریلی، هوایی و یا ترخیص کاران و … با صرف تنها 3 الی 4 دقیقه، یک مناقصه آنلاین و سریع خدمات لجستیک در سامانه atramehr.com ثبت کرده و از تمامی بازار لجستیک بینالملل ایران قیمت بگیرند.
بازاریاب عنوان کرد در صورتی که مناقصه مذکور را در سامانه ثبت کنند نه تنها شرکتهای لجستیک بینالمللی در یک رقابت شدید قیمتی و کیفیتی قرار خواهند گرفت، و تاجر میتواند بالاترین کیفیت را با مناسبترین قیمت ممکن دریافت کند، بلکه این شرکتهای حمل و نقل کالا ، ترخیص کاران و … در قالب قیمت دهی و شرکت در مناقصه مشاوره خوبی به تاجر خواهند داد.
پیشنهاد وسوسه انگیزی بود. اما دو تاجر رویکردهای متفاوتی به این پیشنهاد داشتند. تصمیمات متفاوت این دو بازرگان، قصهای با عنوان: “عاقبت تاجری که دیر متوجه شد 5PL چه بود و چه کرد” را به ذهنم تداعی کرد.
ارزانترین و سریع ترین خدمات حمل و نقل دریایی، هوایی، زمینی، ترخیص کالا، بازرسی کالا و…
بگذارید نامی مستعار برای دو تاجرمان انتخاب کنیم: تاجر سنتی ، تاجر دور اندیش.
آن شب بعد از مهمانی شام، گفتگوی مفصلی میان دو تاجر شکل گرفت و تاجر سنتی به تاجر دور اندیش گفت به نظرم این چیزها در ایران جواب نمیدهد. آقای دور اندیش گفت من تست میکنم اگر خوب بود تو هم از آن استفاده کن. البته پیشنهاد او با واکنش منفی تاجر سنتی همراه شد.
چند ماه بعد همانی که نباید اتفاق افتاد. تاجر سنتی به سرعت سهم بازار خود را به تاجر دور اندیش واگذار میکرد. تاجر دوراندیش توانسته بود با کاهش هزینههای حمل، ترخیص، انبارداری و … بهای تمام شده محصولات خود را کاهش داده و محصولات ارزان قیمتتری نسبت به رقیب و دوست خود به بازار ارائه دهد. از سوی دیگر سرعت خیره کننده رسیدن بار به بازار هدف موجب شده بود آقای دوراندیش سریعتر به نیازهای بازار پاسخ دهد. اما این تمام ماجرا نبود …
لجستیک سنتی، لجستیک مدرن، سقوط یا اوج ؟
فاجعهای در حال رخ دادن…
تاجر سنتی دست به کار شد، به سرعت با یکی از شرکتهای حمل که قبلا قیمتهای بسیار کمی پیشنهاد داده بود تماس گرفت و محموله خود را به آن شرکت سپرد. دلش میخواست هر طور شده هزینههای خود را کاهش دهد تا توان رقابت با دوست خود را بدست بیاورد. اما اوضاع آنطور که باید پیش نرفت ، شرکت حمل به دلیل عدم تخصص کافی و اشتباهاتی که انجام داده بود موجب امحاء بار و از بین رفتن محموله شد…
تمام سرمایه تاجر سنتی از دست رفت. محموله بیمه نشده بود، از طرفی قراردادی با شرکت حمل امضا نشده بود تا بتواند به حق خود برسد. طرفین به ارسال اطلاعات در ایمیل و پیام رسان ها بسنده کرده بودند.
قراردادهای لجستیکی سفارشی سازی شده به ازای محمولههای مختلف صادراتی، وارداتی و ترانزیتی
او که تاجری با تجربه بود میدانست که شاید دعوای حقوقی آنها در مراجع حل اختلاف، بیش از یکسال به طول بیانجامد. زیرا قراردادی در میان نبود و تنها میبایست به مشتی از مستندات ارسالی در ایمیل تکیه کنند. شاید در آن لحظات بیاختیار به یاد حرفهای بازاریاب سامانه لجستیک آترامهر افتاده بود که میگفت در این سامانه میان تجار و شرکتهای لجستیکی قراردادهای تخصصی به صورت آنلاین و رایگان امضا خواهد شد تا از حقوق فعالان اقتصادی محافظت شود. اهمیت وجود تیم حقوقی متخصص آن هم به صورت رایگان جهت تنظیم متون قراردادهای لجستیک بینالملل شاید از جمله مواردی است که فقط وقتی به مشکلات این چنینی برخورد میکنیم مشخص میشود.
شاید بتوان در خلاصهترین حالت ممکن داستان حقیقیمان را به اتمام برسانیم.
تاجر سنتی محترم داستان ما که چندی پیش علاقهای به استفاده از سامانه اینترنتی atramehr.com به عنوان یک 5PL نداشت، حالا در حال استفاده از اپلیکیشن تاکسی اینترنتی است و به عنوان یک راننده تاکسی اینترنتی روزی حلال بدست میآورد.
تغییرات در دنیای مدرن امروزی در هر جنبه ای از زندگی از جمله کسب و کار اجتناب ناپذیر است. تنها نکته مهم ، انعطاف پذیری و سرعت در تغییر است.
چرا ما از اولین استفاده کنندگان از مزایای تکنولوژی نباشیم ؟ و پیش از رقبا از مواهب آن بهرهمند نشویم ؟
شاید روزی دوباره قلم به دست بگیرم و داستان دیگری با عنوان : “عاقبت مدیر شرکت لجستیکی که دیر متوجه شد 5PL چه بود و چه کرد؟ بنویسم. اما امیدوارم داستان دوم ذهنی یاشد، نه براساس روایتی حقیقی.