ایجاد تحول در حمل و نقل ریلی با حمایت دولت

صنعت حمل و نقل آنلاین: در راستای سیاست های دولت در واگذاری حمل و نقل ریلی به بخش خصوصی و توسعه این صنعت در برنامه های پیش رو با سید احسان آستانه داری مدیرعامل شرکت محورسازان سدید در مورد مشکلات و موانعدر راه توسعه حمل و نقل ریلی و نیز حمایتهای دولت از بخش خصوصی گفتگو کرده ایم:

 

مختصری در مورد تاریخچه شرکت توضیح دهید.

 شركت سدید درسال 1386 با هدف فعالیت در زمینه احداث پروژه های عمرانی و صنعتی تاسیس شد. این شرکت به عنوان بخش خصوصی، پروژه های متعددی را در رشته های راه آهن، راهسازی، پل سازی و ساختمانی به اتمام رسانده و همچنین موفق به دریافت گواهینامه پايه‌يك در رشته راهسازی از سازمان مدیریت و برنامه ریزی ایران و  اعتبارنامه های بین المللی در حوزه مدیریت کیفیت شده است. لازم به ذکر است که بخش عمده فعالیت های شرکت مربوط به پروژه های زیربنایی و مربوط به توسعه شبکه راه آهن کشور، تحت نظارت راه آهن جمهوری اسلامی ایران بوده است.

 

چه سهمی از بازار حمل و نقل را در اختیار دارید؟

یکی از مهمترین اهداف فعلی راه آهن جمهوری اسلامی ایران ارتقا حجم و کیفیت حمل و نقل ریلی کشور در قالب تعریف پروژه های افزایش ظرفیت خطوط (احداث خط دوم راه آهن در محورهای پرترافیک ریلی کشور، مقاوم سازی، پل سازی و …) است که شرکت محورسازان سدید با اجرای پروژه هایی مانند خط دوم راه آهن قطعه نظرآباد، شمسی در محور بافق–زرین شهر و خط دوم راه آهن قطعه زرین دژ، سلطانیه در محور قزوین– زنجان، مقاوم سازی پل های محور شوراب-بادرود که شامل طراحی، تامین و اجرای کلیه عملیات زیرسازی، ابنیه فنی و روسازی راه آهن در قالب قرارداد EPC است و نیز اجرای تقاطعات غیرهمسطحی چون شهید قهاری سعید (شهرستان یزد)، قره برون و گرگر (منطقه جلفا)، رجعین (زنجان) نقش به سزایی در پیشبرد این مهم ایفا می نماید. در حال حاضر این شرکت حدود 100 کیلومتر فعالیت اجرایی در حوزه راه آهن با بار محوری 30 تن دارد که در حال گسترش سهم خود در بازار حمل و نقل ریلی است.

به نظر شما مهمترین مشکلات و موانع در اجرای این پروژه ها چیست؟

صنعت حمل و نقل ریلی از جمله صنایعی است که مورد بی‌مهری قرار گرفته است. هر چند وضعیت آن در دولت یازدهم بهتر شد اما در نهایت شرایط آنگونه نیست که در برنامه‌ها از صنعت ریلی انتظار می‌رود. چالش‌های این بخش کم نیست و از هر سو که به این صنعت نگاه می‌کنیم می‌بینیم که نبود حمایت‌ها به خصوص در حوزه مالی باعث شده صنعت ریلی همپای سایر رقبا جلو نرود. این مساله بالطبع پروژه های شرکت ها در بخش خصوصی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. البته از نظر تولید و دانش فنی مشکلی وجود ندارد. معضل اصلی نبود منابع مالی و لیزینگ‌های قدرتمند است. به طوری که با توجه به جدید بودن خطوط راه آهن با بار محوری 30 تن، با تکیه بر دانش و فن آوری بومی، تراورس، سوزن و ادوات با قابلیت تحمل بار محوری 30 تن به کمک دانشگاه های معتبر داخلی و خارجی برای اولین بار در داخل کشور توسط شرکت های دانش بنیان طراحی و تولید شد و شرکت محورسازان سدید به عنوان شرکت پیشتاز در این بخش، اولین خط ریلی با بار محوری 30 تن را تکمیل و در آینده نزدیک آماده بهره برداری خواهد کرد.

میزان سرمایه گذاری شما در بخش ریلی چقدر است؟

یکی از مشکلات و موانع تکمیل پروژه های ریلی در زمان مقرر کمبود ماشین آلات مکانیزه سنگین ریلی است، به طوری که در بعضی از موارد جهت پوشش پروژه های مختلف در سطح کشور تنها یک دستگاه وجود دارد. به غیر از این ماشین آلات موجود مستهلک و دارای تکنولوژی قدیمی هستند. شرکت محورسازان سدید در راستای ارتقا سطح کیفی و تسریع پروژه های خود و کمک به سایر شرکت های همکار، اقدام به تحقیق و بررسی در زمینه سرمایه گذاری و خرید ماشین آلات کرده است و تصمیم دارد در آینده بسیار نزدیک با استفاده از منابع داخلی و خارجی نسبت به خرید اولین سری ماشین آلات مکانیزه به روز ریلی اقدام کند. این سرمایه گذاری کمک شایان توجهی به پتانسیل اجرایی پروژه های راه آهن خواهد کرد.

حمایت دولت  از بخش خصوص در حوزه ریلی را چگونه ارزیابی می کنید؟

متاسفانه علیرغم بهبود وضعیت بخش خصوصی در زمینه صنعت ریلی در دولت یازدهم، شاهد حمایت دولت جهت گسترش و بهبود وضعیت در این صنعت نبوده ایم. به طوری که نبود نقدینگی و عدم پرداخت به موقع مطالبات پیمانکاران، کاهش چشمگیر ارزش اوراق عرضه شده به شرکت ها در عوض مطالبات ایشان، استهلاک ماشین آلات خطی و عدم حمایت صندوق سرمایه گذاری از بخش خصوصی جهت تامین ماشین آلات، عدم حمایت تامین منابع مالی ارزان قیمت باعث شده است بخش خصوصی با ضرر و زیان بالایی در این عرصه روبرو شود. در صورت حمایت دولت از این صنعت، شرکت های خصوصی قابلیت ایجاد یک تحول در زمینه حمل و نقل ریلی را دارند. این مساله به غیر از اشتغال زایی در این بخش باعث افزایش درآمدزایی در بخش حمل بار و تسریع جابجایی مسافر همگام با کشورهای پیشرفته می شود.

آیا در نمایشگاه ریلی شرکت داشته اید؟ برگزاری این گونه نمایشگاه ها را چگونه ارزیابی می کنید؟

شرکت محورسازان سدید برای دومین سال پیاپی در این نمایشگاه شرکت کرد. آشنایی با شرکت های تامین کننده خارجی و داخلی و آخرین تجهیزات و ماشین آلات روز دنیا در زمینه حمل و نقل ریلی باعث افزایش توانمندی شرکت های داخلی و افزایش کیفیت در بخش روسازی راه آهن خواهد شد. همچنین آشنایی با دیگر پیمانکاران در این بخش و تبادل تجربیات و اطلاعات در این بخش بسیار مثمرثمر خواهد بود.

آیا بهبود روابط و مناسبات بین المللی ایران پس از برجام درروند فعالیت شما تاثیر داشته است؟

خوشبختانه اجرای برجام شرایطی را فراهم آورد تا اقتصاد ایران پس از تحمل یک دوره طولانی دوری از نظام بین المللی باز هم به دل اقتصاد جهانی باز گردد. به دلیل برخورداری ایران از زیرساخت‌ها و امنیت کامل در منطقه، شرکت های خارجی می توانند از مزیت های سرمایه گذاری و همکاری با شرکت های ایرانی بهره مند شوند.

همان گونه که اشاره شد بهبود روابط و مناسبات بین المللی پس از برجام باعث تسهیل در عقد قرارداد با تامین کنندگان اروپایی و گشایش اعتبارات لازم و همچنین تهیه اقلام مورد نیاز بدون واسطه با بالاترین کیفیت در سطح جهانی شده است به طوری که شرکت محورسازان سدید موفق به عقد قرارداد با شرکت های اروپایی برای خرید ریل، ادوات و ماشین آلات سنگین شده است و در حال رایزنی جهت تامین خط اعتبار خارجی با ایتالیا و شروع فعالیت در کشورهای همجوار است.

 

 

 

 

بانک اطلاعات شرکت‌های حمل‌ونقل بین‌المللی و لجستیک

تازه‌های کسب و کار