صنعت حمل و نقل آنلاین: گردهمایی روسای ادارات راهداری و حملونقل جادهای سراسر کشور با حضور وزیر راه و شهرسازی، رییس سازمان راهداری و حملونقل جادهای، فرمانده پلیس راه کشور و معاون قضایی دادستان کل کشور برگزار شد.
700 میلیارد تومان سرمایه گذاری برای هوشمندسازی جاده ها
وزیر راه و شهرسازی در این گردهمایی با بیان اینکه حملونقل جادهای ستون فقرات حملونقل ایران و عمدهترین بخش حملونقلی کشور است گفت:600 میلیون تن کالا سالانه توسط حملونقل جادهای جابهجا میشود و 600 هزار نفر در این حوزه ارتزاق میکنند. عباس آخوندی گفت: از جهت کلی سیاست مهم در حوزه حملونقل جادهای را دنبال میکنیم که مهمترین آن ارتقای ایمنی است. وی افزود: هیچ چیز به اندازه ایمنی در حملونقل جادهای مهم نیست. میلیونها سفر در جادههای کشور انجام میشود و ایمنی اصلیترین موضوع مورد توجه وزارت راه و شهرسازی در این حوزه است. آخوندی اضافه کرد: در حوزه رفع نقاط پرحادثه، اصلاح مسیر هندسی راهها، اصلاح شیب شیروانی، اجرای حفاظهای جادهای، دوربینها و مسایل دیگر از اقداماتی است که انجام شده است. وی تصریح کرد: هیچ چیز بر ایمنی ارجحیت ندارد و در بحث ایمنی جادهای دلیلی بر ایجاد ریسکهای بزرگ نیست و باید با احتیاط عمل کرد. ما موظف هستیم اقداماتی جهت جلوگیری از رفتارهای پرخطر برخی رانندگان انجام دهیم. در این باره مباحثی با پلیس راه مطرح شده است. در نظام بیمهای، اصل بیمه، بیمه کردن مخاطره رفتار راننده است. امروز ما فقط خودرو را بیمه میکنیم در حالی که ماشین خود به خود مخاطرهای ندارد و رفتار پرخطر راننده حادثه میآفریند. بیمه باید با رفتار راننده ارتباط پیدا کند و اگر رانندهای رفتار پرخطر داشت باید حق بیمه بیشتری بپردازد. در شرایط کنونی فقط خودرو بیمه میشود اما باید در حوزه فرآیند بیمه بازنگری شود و اگر لازم بود قوانین را عوض کنیم و لایحه به مجلس بدهیم.
آخوندی با تاکید بر اینکه مدرن کردن جادهها و مدیریت جادهای امری ضروری است گفت: زمانی کمتر از 50 هزار کیلومتر جاده و یک و نیم میلیون دستگاه وسیله نقلیه در کشور داشتیم و امکان کنترل مکانیکی جادهها فراهم بود اما امروز با 40 میلیون وسیله نقلیه و 20 میلیون خودرو امکان کنترل مکانیکی وجود ندارد و باید به سمت هوشمندسازی جادهها حرکت کرد. در 4 سال گذشته در حوزه نرمافزار و هوشمندسازی جادهها سرمایهگذاری کلانی انجام شد به طوری که700 میلیارد تومان در دوربینهای ثبت تخلفات سرمایهگذاری کردیم و سامانه سپهتن راهاندازی شد. آخوندی با تاکید بر اینکه تجاریسازی نکته مهمی در حوزه حملونقل جادهای است گفت: بودجه و منابع دولتی محدود است و باید از آنچه سرمایهگذاری میکنیم بهره تجاری داشته باشیم. منابع محدود باید جاهایی اختصاص یابد که کارگاههای ایمنی و تجاری برای مردم داشته باشد و ما حتما این موضوع را دنبال میکنیم. میتوان بخش عمدهای از فعالیتهای راهداری را در فعالیت تجاری معنا کرد، آزادراههایی نظیر تهران – قم، تهران – ساوه و غیره که در اختیار دولت قرار گرفته است در جهت ارتقای سطح سرویس و بهبود نحوه خدمترسانی میتواند به یک پروژه تجاری تبدیل شود و بخش خصوصی به آن وارد شود. تجاریسازی به عنوان راهبرد کلی در وزارتخانه دنبال میشود چون با کسری منابع مواجه هستیم. البته تجاریسازی در مفهوم افزایش نرخ بهرهوری در سرمایه ملی هم هست.
آخوندی بر لزوم روانسازی حملونقل جادهای بینمرزی اشاره کرد و گفت: در 4 سال اخیر اصلاح پایانههای مرزی در دستور کار قرار گرفت. ارتباط حملونقل روان و ایمن با کشورهای همسایه ضرورت دارد. توسعه محورهای جادهای در مرزها را دنبال میکنیم. ساماندهی پایانههای مرزی، تسهیل عبور و مرور در مرزها و ایجاد دستگاههای ایکسری بزرگ دروازهای در پایانههای مرزی از مواردی است که در این حوزه دنبال میشود. وی لجستیک را از دیگر مفاهیم تجاریسازی عنوان کرد و گفت: ایران چهارراه جهان است اما زمانی این چهارراه به درستی عمل میکند که عبور و مرور از آن منظم، آسان و روان باشد. باید به سمت ایجاد انواع لجستیک پارکها برویم. در کنوانسیونهایی که عبور از کشور را تسهیل میکنند عضو باشیم که در این حوزه همه این موارد در دستور کار است.
معضلات فراوان خودروهای ایرانی برای مردم
همچنین در این مراسم محمدجواد حشمتی معاون قضایی دادستان کل کشور گفت: مجموعه راهداری نسخهای بیبدیل از جهاد سازندگی است و در بحث راهداری و مجموعه راهها پیشرفت قابل توجهی از ابتدای نظام جمهوری اسلامی ایران داشتهایم. وضعیت امروز راهها از نظر وسعت آنها و همچنین تعداد خودرو قابل مقایسه با گذشته نیست و در بسیاری از مقولههای مرتبط رشد 100 درصدی داشتهایم. با وجود فعالیت مناسب راهداران و پلیس راه متاسفانه شاهد وجود تلفات سوانح رانندگی هستیم. سالانه بیش از 15 هزار نفر تلفات انسانی در کنار هزینههای سنگین مادی در بخش سوانح رانندگی را شاهدیم. با وجود پیشرفتهای فنی و فیزیکی فرهنگ جامعه در رانندگی متناسب با گسترش تکنولوژی رشد نکرده است. بیش از 70 درصد دلیل بروز تصادف، خطای انسانی است و عدم رعایت مقررات از عوامل اصلی بروز سانحه است و در این حوزه متأسفانه از سوی عدهای ضوابط و مقررات رانندگی اجرا نمیشود.
وی با بیان اینکه رعایت مقررات رانندگی در همه جوامع دنیا واجب است گفت: مقررات رانندگی برای خارجیها مقدس و لازمالاجراست و به همین دلیل است که خسارات کمتری در سوانح رانندگی دارند یا آنکه تصادفات کمتری رخ میدهد اما در کشور ما رعایت ضوابط وجود ندارد و انضباط اجتماعی که موجب رشد و شکوفایی میشود در جامعه ما خیلی کمتر است. ما خودروهای خارجی در جادهها و شهرها داریم اما خسارتهای سختی بابت تلفات رانندگی متحمل میشویم زیرا قانون برایمان ارزش و احترامی ندارد. قوه قضاییه از جهت احیا و رعایت حقوق عامه با توجه به بند 2 اصل 156 قانون اساسی و مواد 22 و 29 آییننامه دادرسی کشوری این موضوع را دنبال میکند.
500 میلیون تومان هزینه کاهش هر فوتی درسوانح رانندگی
در این مراسم سردار محمدحسین حمیدی رییس پلیس راه کشور اظهارکرد: 93 درصد جابهجایی بار و مسافر کشور توسط حملونقل جادهای انجام میشود. حراست و نگهبانی از جادهها بر عهده راهداران و پلیس راه است. مسوولان کمیسیون ایمنی راه و ترافیک منطقه به اقدامات پیشدستانه مکلف هستند. راهداران باید اقدامات باکیفیت در وظایف روزمره خود انجام دهند. نباید منتظر بود که مثلا برف و کولاک مشکلآفرین شود و پس از آن دنبال رفع مشکل برویم. هنر ما پیشبینی و پیشگیری قبل از وقوع حادثه و فاجعه است. راههایی که به تازگی ساخته میشوند باید بدون نقص تحویل شود. اگر راهی را با نقص تحویل بگیریم برای خود ما و مردم مشکلآفرین خواهد شد. چرا باید راهی را با نقص تحویل بگیریم. راه جدیدی با کلی ایراد ساخته شود و در نزدیک انتخابات دولت یا مجلس میخواهند افتتاح کنند و ما باید دنیا و آخرت خود را به خاطر خوشامد و دنیای دیگران که دنبال پست و مقام هستند به خطر بیندازیم؟ ابلاغ کردهایم که راههای جدید افتتاح نمیشود مگر آنکه تیم نظارتی پلیس بر رعایت حداقل استانداردها و مفاهیم، نظارت و تایید کند. حفظ حریم راه ضرورتی اجتنابناپذیر است. ما در جادههایی حریم راه را بر مردم بخشیدهایم. امروز برخی جادههای برونشهری ما درونشهری شده است. جاده که نباید سرعتگیر داشته باشد اما چون حریم راه واگذار شده و این جاده درونشهری شده است دچار مشکل شدهایم. بسیاری از رستوراندارها در حریم جاده جریان ترافیک را کند میکنند و حالا معضل شدهاند. اجازه نمیدهند نیوجرسی کنار جاده نصب شود، مقاومت میکنند و یا با ماموران اجرایی زد و خورد دارند اما در این حوزه کوتاه نمیآییم.
وی افزود: در ازای کاهش هر نفرکشته سوانح رانندگی باید تا سال آینده 500 میلیون تومان هزینه کنیم. اگر در دنیا کاهش سوانح رانندگی دیده میشود برای این است که هزینه میکنند. جادهها سالانه حداقل یک بار خطکشی لازم دارند و باید تابلوها، علایم و غیره بهینهسازی شود. ضرورت دارد با هزینهکرد سوانح و کشتههای رانندگی را کاهش داد. متاسفانه جادههایی داریم که مستعد تصادف هستند و ایمنی ندارند و اگر اتفاقی رخ نمیدهد شانسی است و شاید رانندگان رعایت میکنند که به سانحه منجر نمیشود. در چنین جادهای یک خطای راننده خطای آخرین است و در مناطق مستعد تصادف باید اقدامات پیشگیرانه انجام شود. در محورهای کویری سالهای قبل 60 تا 70 درصد سوانح از نوع واژگونی بود. برخی خودروهای ما هم که به صورت عادی مسافر را به مقصد نمیرسانند چه برسد به اینکه واژگون شود. سرجمع 40 درصد کشتههای سوانح رانندگی ما از نوع واژگونی است. همچنین محدوده 30 کیلومتری شهرها 60 درصد حوادث رانندگی را به خود اختصاص داده است.