صنعت حمل و نقل آنلاین: خط آهن ترانس-افغانستان که ازبکستان را به بنادر پاکستان متصل میکند یک گام به تحقق نزدیک تر میشود. مقامات افغان قول دادهاند که این نقشه راه را که به دلیل «تحولات اخیر در منطقه» به تعویق افتاده بود، نهایی میکنند.
به گزارش صنعت حمل و نقل آنلاین به نقل از موسسه آسام تدبیر دانش امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان و سرگئی عمرزاکوف معاون نخست وزیر و وزیر بازرگانی ازبکستان در یک نشست مجازی، درباره نهایی شدن اتصال ریلی گفتگو کردند.
نقشه راه این کریدور ۵۷۳ کیلومتری در فوریه ۲۰۲۱ امضا شد، اما تاکنون ساخت و ساز آن آغاز نشده است.
خط آهن ترانس – افغان از ترمذ در ازبکستان به مزار شریف، کابل، جلال آباد و در نهایت به پیشاور پاکستان خواهد رفت و سپس برای دسترسی به بندر کراچی به شبکه راهآهن موجود در پاکستان متصل خواهد شد.
دسترسی به بنادر برای افغانستان و ازبکستان که کشورهای محصور در خشکی هستند، از اهمیت بالایی برخوردار است.
این کریدور جدید، تجارت بین کشورهای آسیای میانه را تقویت میکند، بنابراین تعجب آور نیست که چندین طرف سرمایهگذاری بینالمللی نسبت به این پروژه ابراز علاقه کرده باشند، اگرچه تاکنون هیچ یک به طور کامل به این امر متعهد نشدهاند.
در ماه مارس سال جاری، دولت ازبکستان به طور رسمی ساخت راهآهن ترانس-افغانستان را آغاز کرد.
فارغ از ناآرامیهای منطقه، این پروژه خود یک چالش محسوب میشود و مدت زمان زیادی صرف این نقشه راه شده است.
این خط آهن احتمالا از طریق منطقه کوهستانی هندوکوش در ارتفاع ۳۵۰۰ متری از افغانستان عبور خواهد کرد که این امر به طور خودکار آن را به یکی از پر ارتفاع ترین خطوط ریلی در سطح جهان تبدیل میکند.
علاوه بر آن، سازندگان باید با شرایط خاص منطقه از نظر سازگاری با آب و هوا در حین ساخت، تطبیق زنجیره تامین مواد و آزمایش پایداری مصالح در محیطهای سخت مقابله کنند.
در نهایت، تفاوت عرض خطوط ریلی که سه کشور استفاده میکنند (ازبکستان، ۱۵۲۰ میلی متر، پاکستان ۱۶۷۶ میلی متر، افغانستان ۱۴۳۵ میلی متر) چیزی نیست که نادیده گرفته شود، زیرا میتواند مستقیما بر کارایی و ترانزیت تایم این کریدور تأثیر بگذارد.
هزینه این پروژه ۵ میلیارد دلار برآورد شده و نیاز به حمایت مالی دارد. بانک جهانی، بانک توسعه آسیایی، بانک بازسازی و توسعه اروپایی، بانک توسعه اسلامی و بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا ابراز علاقه کردهاند، اما تاکنون هیچ یک به این پروژه متعهد نشدهاند.
تاکنون این پروژه بیشتر توسط ازبکستان پیگیری شده که از دسترسی به بنادر دریایی سود زیادی خواهد برد. افغانستان نیز منتفع خواهد شد، اما منابع محدودی برای ساخت خط آهن جدید دارد.
به نقل از موسسه آسام تدبیر دانش وجود چنین شرایطی، گامهای بعدی در جهت تحقق این پروژه را در هالهای از تردید قرار میدهد، با اینحال عبدالقهار بلخی از وزارت امور خارجه افغانستان پس از آخرین دیدار با طرف ازبکی در توئیتر نوشت: دو طرف در مورد گسترش تجارت، ترانزیت و حمل و نقل بین افغانستان و ازبکستان و همچنین نهایی شدن نقشه راه همکاری بین دو کشور و طرح راهآهن ترمذ – مزار شریف – کابل – پیشاور بحث و تبادل نظر کردهاند.