رییس جامعه مهندسان شهرسازی ایران در گفتگو با ماهنامه “صنعت حمل ونقل” اعلام کرد:
تهران به عنوان پایتخت ایران در زمره شهرهایی است که به لحاظ مدیریت شهری از ساخت و ساز گرفته تا حمل و نقل از گذشته با معضلات فراوانی روبرو بوده است. درشرایط کنونی با توجه به اینکه بیش از 4 ماه از فعالیت شورای شهر وشهردار جدید تهران میگذرد به نظر میرسد اصلاح ساختارهای اساسی در مدیریت شهری پایتخت بیش از پیش به یک ضرورت اجتناب ناپذیر تبدیل شده باشد. اگر روند کنونی تهران در ساخت وساز و حمل ونقل به همین منوال ادامه پیدا کند، به طور قطع در آیندهای نه چندان دور شاهد اتفاقهای ناگواری در پایتخت خواهیم بود که دود آن به چشم پایتخت نشینان میرود و به طور حتم مدیریت شهری در وقوع این اتفاق نقش موثری خواهد داشت. به منظور ارایه راهکارهای مفید برای خروج تهران از بن بست کنونی در حوزههای مختلف شهری، نظرات دکتر علی نوذرپور رییس جامعه مهندسان شهرسازی ایران را جویا شدیم. قابل ذکر است قسمت اول مصاحبه با دکتر نوذرپور در شماره 358 ماهنامه “صنعت حمل ونقل“ در مهر ماه گذشته به چاپ رسیده است.
در شرایط کنونی وضعیت حملونقل تهران را چگونه ارزیابی میکنید و چه راهکارهایی برای اصلاح ساختار بخش حملونقل در پایتخت ارایه میدهید؟
بر اساس قانون برنامه 5 ساله پنجم توسعه و قانون برنامه 5 ساله دوم شهرداری تهران، باید30 درصد از سفرهای درون شهری در شرایط کنونی با مترو انجام شود ولی آمار سفرهای درون شهری با مترو در شرایط فعلی به 15 درصد هم نمیرسد. وقوع این اتفاق یعنی50 درصد از هدف تعیین شده برای تهران در قانون برنامه 5 ساله تهران محقق نشده است و این در حالی است که در سایر کلانشهرهای کشور سهم جابجایی برای مترو 10 درصد است.
اتوبوسها حدود 25 درصد از جابجاییهای درون شهری تهران را بر اساس برنامه بر عهده دارند. حدود6200 اتوبوس در تهران در حال رفت وآمد هستند و از این میزان تا پایان امسال 75 درصد به سن فرسودگی میرسند. به طوری که تا پایان امسال شهردار جدید باید اتوبوسهایی با بالای سن 8 سال را نوسازی کند زیرا تردد آنها موجب آلودگی میشود.
در حوزه تاکسیرانی تا سال گذشته اتفاق خاصی در تهران رخ نداد. از330 هزار تاکسی موجود در کل کشور که باید با اعطای تسهیلات نوسازی میشدند، حدود 55 هزار تاکسی نوسازی شده است که سهم تهران از این میزان حدود 15 هزارتاست.
بنابراین حمل و نقل عمومی در تهران از مترو گرفته تا اتوبوس و تاکسی که باید حدود 75 درصد از جابجاییها را به عهده داشته باشد، در شرایط کنونی فقط پاسخگوی60 درصد نیاز حمل و نقل این کلانشهر است. در کشور سهم حمل و نقل عمومی به 45 درصد رسیده در حالی که در ابتدای برنامه پنجم 54 درصد بود و وقوع این اتفاق به این معنی است که اتوبوسها متناسب با ظرفیت توسعهای افزایش نیافتهاند.
ادامه این مصاحبه را می توانید در شماره 359 ماهنامه صنعت حمل و نقل بخوانید